Rio Bucovina reduce cu 50% timpul de lucru al dispecerilor cu WindPlanUna dintre cele mai mari companii producătoare și distribuitoare de apă minerală naturală din România, Rio Bucovina, a implementat sistemul software de planificarea și optimizarea rutelor dezvoltat de WindSoft, pentru a obține un control cât mai eficient al fluxului operațional pe linia de distribuire a băuturilor îmbuteliate pe tot teritoriul României.


Compania


Înființată în 2006, Rio Bucovina este a doua cea mai mare companie producătoare de apă minerală naturală din România. Pe parcursul celor 9 ani de activitate, compania a avut o creștere constantă pe piața apelor îmbuteliate, înregistrând în primăvara anului 2015 o cotă de piață de 10% ca volum. Atât evoluția constantă, cât și standardele de calitate asumate, au determinat compania să își îndrepte atenția nu doar asupra proceselor de producție, ci şi asupra zonei de distribuție, o parte integrantă a activității globale a companiei.

Provocarea


Dacă în ceea ce privește producția, procesele sunt extrem de clare și de bine puse la punct, zona de distribuție a necesitat o atenție specială din partea reprezentanţilor companiei, ceea ce i-a condus la colaborarea fructuoasă cu echipa WindSoft. Parteneriatul a avut la bază identificarea oportunităților de îmbunătățire a managementului informației, a posibilității accelerării proceselor interne și de economisire a timpului destinat operațiunilor uzuale.
Înainte de implementarea soluţiei, cunoşteam cu precizie care erau zonele în care puteam crește eficiența şi productivitatea proceselor de lucru astfel încât să obținem rezultatele dorite de companie şi să depășim pragurile de performanţă pe care noi ni le doream. Am conștientizat că, pentru acest lucru să se întâmple, aveam nevoie de un instrument informatic performant care să ne sprijine să ne atingem aceste obiective de business. Valentina Peicea, Manager operaţiuni logistică şi transport Rio Bucovina

Anterior implementării soluției, compania se confrunta cu situații precum:

 • Transparență scăzută asupra activității desfășurate de angajați: din cauza complexității fluxului operațional, exista o comunicare ineficientă între departamente;

 • Gestionarea dificilă a comenzilor: volumul foarte mare al comenzilor îngreuna gestionarea eficientă a fiecărei comenzi în parte, ceea ce ducea automat la un control și o viteza de reacție redusă asupra situațiilor neprevăzute;

 • Timp mare de execuție de la alocarea comenzilor pe mașină, planificare rute până la livrare. Toate activitățile ce implicau alocarea și planificarea unei comenzi erau mult îngreunate de timpul de execuție şi de fluxul lent al informației între departamente


Astfel, Rio Bucovina a avut o serie de nevoi bine definite pentru a îndeplini obiectivele de business:

 • Reducerea costurilor aferente distribuției /transportului, întreținerii și reparațiilor;

 • Trasabilitate în activitatea de distribuție (pe fluxul unei comenzi de la inițiere până la livrare);

 • Control și reducerea costurilor aferente distribuției;

 • Planificarea optimă a rutelor;

 • Proiectarea eficientă a gradului de încărcare a mărfii pe mașini și a timpului de încărcare/descărcare;

 • Eficientizarea și reducerea timpului de execuție al tuturor activităților implicate în procesul de distribuție;

 • Creșterea calității serviciilor oferite clienților;


Solutia


WindPlan este soluția software inovativă de planificare și optimizare a activității de distribuție a mărfurilor. Sistemul oferă în timp real informații referitoare atât la comenzile clienților, cât și la resursele disponibile: vehicule, șoferi, clienți, produse/comenzi, oricărei companii de transport și distribuție.

F4D_simulare1
Flexibilitatea
Flexibilitatea sistemului permite interfațarea acestuia cu sisteme EDI precum și integrarea acestuia cu alte sisteme fie ERP sau de altă natură, cum ar fi WindNET ERP. Soluția are un rol esențial în fluxul operațional de distribuție al companiei, acela de planificare și optimizare a rutelor de livrare a apei precum și a altor produse non alimentare distribuite de Rio Bucovina.
Planificare
Planificarea presupune alocarea automată a comenzilor pe autovehicule, facilitând crearea traseelor optime de livrare și generând automat costurile de transport. Datorită acestui sistem scade considerabil timpul de execuție indiferent de volumul de comenzi care trebuie gestionate și livrate zilnic.
Optimizare
Planificarea automată a rutelor de livrare duce la îmbunătățirea considerabilă a modului de utilizare a resurselor: mașini, șoferi, combustibil și implicit a cheltuielilor legate de acestea. De asemenea trasabilitatea întregului flux operațional oferă o vizibilitate totală și control asupra activității de distribuție, ceea ce duce către decizii de business corecte și la timp. Planificarea livrărilor într-un timp mult mai scurt presupune optimizarea celorlalte activități conexe precum picking-ul sau încărcarea.
Zona de distribuție capilară este un domeniu particular care trebuie tratat în consecință. Am dezvoltat sistemul WindPlan pentru a aduce un plus de valoare companiilor de transport și distribuție, un sistem flexibil care poate funcționa atât independent, cât și integrat în sistemul WindNET ERP.

Rezultat


Implementarea sistemului WindPlan a adus după sine o serie de rezultate favorabile într-un timp relativ scurt, precum și o serie de bune practici, după cum atestă doamna Valentina Peicea:
La nivelul proiectului nostru, WindSoft a venit cu expertiza oferită de cunoaşterea celor mai bune practici din domeniu, cu experiența acumulată în proiecte anterioare, iar opțiunea noastră a fost să ţinem cu adevărat cont de propunerile şi de ideile experţilor WindSoft şi să le urmăm îndeaproape. Suntem mândri de rezultatele colaborării dintre noi şi modul în care a decurs parteneriatul cu echipa WindSoft. Valentina Peicea, Manager operaţiuni logistică şi transport Rio Bucovina

Astfel, printre rezultatele cele mai notabile ale implementării soluţiei, se remarcă următoarele:

 • Sarcina de urmărire a camioanelor și a comenzilor a cunoscut o simplificare semnificativă;

 • Timpul și resursele utilizate în dispecerat au fost diminuate cu până la 50%;

 • Datorită transparenței datelor, gestionarea relației cu clienții a devenit mult mai uşoară;

 • S-a constat optimizarea deciziilor de aprovizionare;

 • Numărul de km parcurși s-a redus între 5-10% (prin eliminarea comenzilor redundante);

 • Obținerea unui KPI în timp real.
Afla cum iti poti imbunatati business-ul!

Solicita o demonstratie personalizata

Vrei mai multe informatii?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si vei fi permanent informat despre cele mai bune solutii de management pentru afacerea ta.