Cartrans Preda alege WindTyre
 |
Cartrans Preda alege WindTyre |
Cartrans Preda este unul dintre jucătorii cei mai importanți din industria de transport din Romania. Cu o istorie de peste 21 de ani, compania face parte din grupul Cartrans, unde alături de Cartrans Spedition și CTP Service, oferă servicii complete și complexe de transport cu flotă proprie, intermedieri și service auto în spațiul european.
Parteneriatul
Viziunea comună a celor de la Cartrans Preda și Windsoft a fost aceea de a crea parteneriate pe termen lung și de a inova soluții eficiente de management. Astfel că, încă din 2002, WindSoft sprijină activitatea celor de la Cartrans prin dezvoltarea și implementarea celor mai performante soluții software integrate, fiind in permanență încurajată de cei de la Cartrans în a găsi modalități de îmbunătățire a produselor și serviciilor oferite. În ceea ce privește inovația, achiziția și implementarea aplicației WindTyre a fost un succes pentru
Cartrans care, la fel ca orice companie deținătoare de flotă, a căutat să își îmbunătățească procesele de monitorizare și evaluare a performanțelor camioanelor.
Flota de camioane reprezintă principala sursă de profit, dar și generatoare de costuri, iar nevoia cât mai riguroasă de control a acesteia s-a resimțit cu atât mai mult cu cât compania a depășit un număr de 130 de camioane. Pe când nevoia de a gestiona cât mai eficient costurile generate de consumul de combustibil este îndeplinită în mare măsură de sisteme GPS implantate pe toate camioanele, nu putem spune același lucru despre costurile cu anvelope.
Inițial, în urma unei analize interne am constatat că la nivel de companie există pierderi anuale de aproximativ 150.000€ generate doar ca urmare a lipsei mentenanței presiunii în anvelope, plus alte pierderi cu reparațiile. Astfel, am decis că este nevoie de o reorganizare a modului în care se fac achizițiile de anvelope și a modului în care se efectuează managementul acestora. Decebal Popescu, general manager Cartrans Preda
Până în momentul achizitiei WindTyre, Cartrans Preda folosea un sistem de management al anvelopelor externalizat care nu era integrat cu ERP-ul companiei, fiind necesară o administrare suplimentară. Totodată, gradul de complexitate a acestei soluții a devenit insuficientă pentru flotă, urmărindu-se reducerea suplimentară a costurilor. Sistemul de alerte complex integrat în WindTyre permite punerea accentului pe partea de prevenție și de acțiune înainte să apară o pierdere de performanță. Totodată, raportul managerial condensat conține informațiile esențiale care îi permit managerului tehnic să ia decizii în timp real. Ce rezultă în final este
reducerea drastică a costurilor.
Obiectivele implementării
Printre
obiectivele implementării WindTyre se numără:
- ușurință în operare și organizare
- cresterea gradului de preventie prin sistemul de alerte
- scaderea timpului de reactie cu ajutorul rapoartelor dedicate
- integrare cu ERP-ul companiei
- predictibilitate în achiziția anvelopelor
- alegerea anvelopelor cu cel mai scazut cost/km
- reducerea costurilor de intervenție
- controlul si reducerea costurilor generate de consumul de anvelope
Detalii WindTyre
Soluția inovativă WindTyre se adresează tuturor companiilor ce dețin flotă proprie, indiferent de mărimea acesteia. Sistemul conține o bază de date cu toate anvelopele deținute de companie (tip de anvelopă, serie, poză). Datele despre fiecare anvelopă în parte sunt actualizate în permanență în funcție de fiecare operațiune făcută asupra acesteia reducând munca redundantă și erorile.
De asemenea WindTyre are în componența sa un sistem de alerte util pentru a semnala din timp acțiunile necesare pentru a crește durata de viață a anvelopelor precum și de a avertiza anomaliile privind gradul de uzură al acestora. Rapoartele generate asigură controlul total al mișcărilor de anvelope și al bugetului alocat, acestea fiind un instrument de lucru indispensabil pentru managerul activității de transport.
WindTyre este mai mult decât un soft prin care sunt monitorizate atât anvelopele cât și modul de utilizare a acestora. Este un instrument care alături de serviciile de consultanță oferite de
WindSoft asigură control eficient și un management corect al anvelopelor oferind rapoarte ce cuprind informații reale și rapide asupra modului prin care ele sunt gestionate.
WindTyre reprezintă un produs atipic pentru o firmă de software, fiind completat cu partea de consultanță pentru managementul anvelopelor și audit. Softul poate să funcționeze independent sau ca modul integrat în WindNET, generând astfel un control superior pe zona de costuri pentru manager.
La
Cartrans, instalarea sistemului la nivel operațional a presupus în mare parte implementarea procedurilor necesare de funcționare. Ceea ce nu a determinat o investiție mai mare de o stație de lucru (un computer). Cât despre timpul necesar implementării a durat aproximativ o săptămână, luând în calcul și perioada de training de specialitate a personalului atât din punct de vedere tehnic cât și de utilizare a aplicației.
Ușurință în operare & organizare
- Predictibilitatea în achiziția anvelopelor este unul dintre principalele avantaje regăsite, aceasta fiind utilă mai ales pentru operare predominant intracomunitară. La un click distanță se poate știi cu precizie ce anvelope sunt necesar a fi înlocuite și la ce mașini.
- Se creează istoric pentru fiecare anvelopă, iar decizia de înlocuire se ia după o analiză detaliată, în cunoștință de cauză.
- Reducerea cazurilor de intervenții service mobil.
- Se pot alege cu ușurință anvelope potrivite pentru retururile de vehicule, o activitate care ar lua mult timp dacă s-ar face manual.
- Sistemul de control al mentenanței presiunii reduce riscul producerii de explozii ale anvelopelor.
- Se evită opririle periculoase pe bandă de urgență a autostrăzii.
- Alertele de uzură ale anvelopelor ajută departamentul tehnic să aibă o acțiune pro-activă pentru a preveni rulajul cu anvelope uzate sub limita legală.
Avantaje financiare
- Reducerea cu aprox 40.000 EUR/an a costurilor cu intervențiile service mobil. Reducerea costurilor cu distrugerile colaterale cauzate de explozia anvelopelor (care pot fi de câteva sute de euro pe eveniment).
- Reducerea consumului de combustibil ca urmare a mentenanței corecte a presiunii. Valoarea reducerii față de perioada anterioară este de aproximativ 80 EUR/lună pe un ansamblu cap tractor semiremorcă.
- Alegerea mărcilor de anvelope cu performanța cea mai bună în raportul de cost/km poate duce la scăderi de 10-15% a bugetului de achiziție.
- Reducerea costurilor cauzate de staționarea inutilă a vehiculelor.
Efectele implementării unui sistem informatic specializat pentru managementul anvelopelor a avut impact nu doar asupra costurilor cu anvelopele ci și asupra consumului de carburant, a timpului de execuție și a cheltuielilor cu reparațiile în cazul unei explozii de anvelope a cărui efect se resimte pe mai multe planuri nu doar asupra anvelopei. Decebal Popescu, general manager Cartrans Preda