WindNET ERP, amestec de vizibilitate & productivitateLa ora actuală, rentabilitatea unei firme de transport este foarte mică – discutăm de marje de 2-3%. Controlând mai bine costurile şi optimizând fluxurile operaţionale, putem observa rapid o creştere a ratei profitului. Ștefan Nedeluș,  general manager WindSoft, pentru Ziua Cargo.

WindSoft este de aproape 20 de ani în slujba transportatorilor și împreună cu ei a dezvoltat soluții software integrate care să le ofere control, productivitate și profit, iar articolul Vizibilitate și Productivitate din nr. 12 al revistei Ziua Cargo spune cel mai bine această poveste.
Un ERP oferă unei organizații o perspectivă holistică asupra întregii activități, acest lucru sporind calitatea deciziilor manageriale, căci soluţia software integrată aduce vizibilitate în toate departamentele. Plusează prin transparenţă, automatizarea completă a tuturor fluxurilor operaţionale, controlul eficient asupra costurilor şi îmbunătăţirea performanţelor angajaţilor. ”Practic, după fiecare implementare, se obţine creşterea volumelor activităţii, cu acelaşi număr de oameni. Ștefan Nedeluș, pentru Ziua Cargo.

Pentru informații legate de soluția WindNET ERP sau despre modalitatea de achiziționare a ei, contactează echipa WindSoft la contact@windsoft.ro sau la +4031 130 91 58. Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări legate de infrastructura software de care ai nevoie.

Înscrie-te aici pentru a afla ultimele noutăți.Vizibilitate și productivitate

Acestea sunt principalele avantaje ale unei soluții software integrate. Apar astfel premisele creșterii profitabilității, păstrând același număr de angajați.

Sistemul software integrat (ERP) oferă managementului companiei de transport sau logistică vizibilitate asupra a tot ceea ce înseamnă activitate în cadrul companiei - toate operaţiunile care se desfăşoară sunt monitorizate fără efort și acest aspect asigură un control perfect asupra costurilor.

„La ora actuală, rentabilitatea unei firme de transport este foarte mică - discutăm de marje de 2-3%. Controlând mai bine costurile și optimizând fluxurile operaţionale, putem observa rapid o creștere a ratei profitului“, a arătat Ștefan Nedeluș, director general WindSoft.

Odată intrată în funcțiune, soluția software (ERP) oferă managerului un instrument unic, ce acoperă toate fluxurile operaţionale, în toate departamentele.

ERP-ul oferă numeroase module prin care pot fi monitorizate și evaluate procesele și personalul. Printre acestea, o poziție importantă o ocupă modulul de transport management (TMS) și cel de management al flotei (FMS).

„Modulul de transport management optimizează fluxurile din departamentul operaţional. Faptul că procesele de business sunt desfăşurate cu ajutorul unei soluţii integrate ajută oamenii angrenaţi în desfăşurarea activităţii să câştige timp pentru a produce mai mult. Performanțele angajaților sunt îmbunătățite, realizându-se volume mai mari cu acelaşi număr de oameni“, a explicat Ștefan Nedeluș.

TMS - legătura dintre marfă și camion

Pentru a fi complet, modulul de transport management trebuie să aibă în componenţă un sistem de planificare (Planificator). Acesta facilitează comunicarea dintre beneficiar, dispecer şi şofer, având ca scop eficientizarea transportului, trasabilitatea comenzilor şi, totodată, creşterea calităţii serviciilor.

Interfațarea dintre echipamentele existente la bordul camionului și cele prezente la dispecerat (Planificatorul din TMS) duce la accesarea unor informații foarte utile în optimizarea curselor.

„De exemplu, poate fi estimat timpul de execuţie al unei curse. Beneficiarul cursei poate fi anunțat dacă marfa se află în parametrii estimaţi de livrare sau are întârzieri ori motivele pentru care se întârzie la descărcare, la încărcare, dacă se află în livrare... Toate aceste aspecte aduc un plus pentru departamentul operaţional. Informaţia vine în timp real, fără ca dispecerul să facă efortul de a o obţine. Beneficiarul mărfii este la rândul său informat cu o foarte mare acurateţe asupra timpului de livrare şi de execuţie al transportului. Practic, creşte satisfacţia beneficiarului şi implicit calitatea serviciului pe care îl prestezi“, a precizat general managerul WindSoft.

Cu ajutorul Planificatorului, modulul TMS, folosind informaţia care se obține în timp real de la sistemul GPS instalat pe camion, analizează informații precum programul de lucru al șoferului, distanța până la destinație, ruta aleasă de către dispecer, viteza medie de execuţie estimată din istoricul acelui camion și, implicit, durata de execuţie estimate a acelei curse. Totodată, orice abatere de la planificare (traseu, timp) este semnalată.

Iar asta nu este tot!

„Companiile care au volume mari cu anumiți parteneri nu mai trebuie să introducă manual comenzile în sistem, ci pot opta pentru importul automat al comenzilor din sistemul clientului direct în Modulul TMS prin intermediul Electronic Data Interchange (EDI). Marile multinaționale lucrează de mult timp cu sisteme software și solicită interfaţarea între sistemele lor şi cele ale transportatorilor astfel că informaţia se transferă direct, eliminându-se pe lângă operarea manuală și riscul de a apărea erori“, a completat Ștefan Nedeluș.

Modulul TMS, prin Planificator, are inclusiv posibilitatea de a recomanda camionul optim pentru o anumită marfă, printre avantaje numărându-se minimizarea kilometrilor parcurși pe gol și utilizarea mai eficientă a capacității de transport.

FMS - fără costuri „surpriză“

Modulul Fleet Management System (FMS) este responsabil cu zona de costuri. Datele sunt alocate pe vehicul automat, dacă discutăm de operații realizate în interiorul companiei (de exemplu, reparații realizate în atelierul propriu) sau trebuie introduse de către departamentul tehnic.

„Este nevoie de un departament tehnic care ştie să analizeze toate facturile şi să le repartizeze conform unei proceduri interne stabilite la implementare - precum costuri cu anvelope, reparaţii mai mari pe camion, costuri cu reviziile, cu schimburile de consumabile - sunt cheltuieli înregistrate pe costuri în respectiva lună sau, după caz, sunt repartizate pe o anumită perioadă. Pentru orice deviere față de parametrii setați, sunt necesare explicații“, a arătat Ștefan Nedeluș.

Bineînțeles, consumului de carburant i se acordă o atenție deosebită. Foaia de parcurs, consumul normat și informațiile din sistemele existente pe camion sunt surse de date pe care ERP-ul le prelucrează pentru a oferi imaginea reală și continuă a performanțelor flotei de camioane și a șoferilor.

Într-un sistem integrat (ERP) dedicat verticalei de transport și logistică, pe lângă modulele TMS și FMS este important să luăm în calcul și alte module precum gestiune, daune, service auto, managementul anvelopelor, financiar-contabil, managementul documentelor, CRM și nu în ultimul rând modulul ce implică analiza de business...

Control total

„Discutăm de un flux operaţional complet, în care managerul primește toate informațiile într-o formă cât mai utilă. Unul dintre cele mai importante rapoarte necesare lui este raportul EBITDA, raport care arată contribuția fiecărui centru de cost (vehicul, flotă etc în funcție de modul în care firma definește acești centri) la profitabilitatea companiei. Din punctul meu de vedere, cel mai important este să monitorizezi la nivel de camion. Poţi să vizualizezi în raportul respectiv atât veniturile pe care le aduce acel camion, cât şi structura de cost repartizată pe camion“, a precizat Ștefan Nedeluș.

Valoarea sistemului software integrat este adusă de acurateţea cu care generează structura de cost. Pot fi vizualizate cheltuielile repartizate la nivel de cursă - directe, cât şi indirecte. De exemplu, pot fi repartizate facturile de telefon, salariile personalului TESA, chiriile sau orice alte cheltuieli în structura de cost a unui camion la nivel de cursă.

„La nivel de camion, ai absolut toate veniturile şi costurile. Poți vedea, de exemplu, cât la sută reprezintă combustibilul din total cheltuieli sau cât la sută cheltuiala cu salariile sau cu diurna. Putem face numeroase analize în interiorul companiei, care să ne ajute să realizăm și apoi să ne încadrăm în bugetele stabilite pentru următorii ani“, a declarat directorul general WindSoft.

Instrument ușor de utilizat pentru manager

Soluția software ERP pentru transport oferă conducerii companiei o multitudine de informații, prin diferite rapoarte. Astfel, apare întrebarea firească legată de cât de ușor pot fi aceste rapoarte accesate și interpretate.

„O dată cu soluția ERP, managerul achiziționează și o privire holistică asupra companiei sale, ceea ce acordă un mare plus deciziilor valoroase. Managerul companiei va beneficia de un panou special cu rapoarte dedicate lui. Acestea pot fi împărțite în rapoarte financiare (cash-flow, facturi încasate-neîncasate, profit and loss etc) și pentru monitorizarea profitabilității (rentabilitate la nivel de cursă, de camion, pentru întreaga activitate, pe fiecare departament etc)“, a arătat Ștefan Nedeluș.

Problemele sunt astfel depistate cu ușurință, iar după depistare se poate intra în detalii. De exemplu, pot fi aflate cu precizie cauzele pentru care unele curse nu au fost rentabile, și asta din fața calculatorului, în doar câteva secunde. Sau putem analiza performanțele fiecărui șofer pentru o eventuală premiere a celor mai buni.

„Instrumentul software permite fiecarui utilizator să-şi facă treaba pentru care a fost angajat: să caute curse, să caute clienţi, să monitorizeze costuri, să facă analize de business, nicidecum să facă activităţi de introducere de date sau de calculare a unor situaţii în vederea obţinerii unor rezultate. Avem, astfel, un instrument care se ocupă de partea brută, iar managerii se concentrează doar pe partea decizională“, a completat directorul general WindSoft.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

Află mai multe despre sistemul software integrat WindNET ERP dedicat transportatorilor: www.windsoft.ro/ro/produse/erp-windnet

Vezi si alte articole pe aceeasi tema

Cele mai recente articole, din aceeasi categorie

Afla cum iti poti imbunatati business-ul!

Solicita o demonstratie personalizata

Vrei mai multe informatii?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si vei fi permanent informat despre cele mai bune solutii de management pentru afacerea ta.