Managementul anvelopelor si omniprezentul ExcelDe la o anumita dimensiune a flotei in sus, managementul anvelopelor nu mai poate fi realizat operand in Excel sau tinand evidenta pe o agenda.


De ce?


La o flota de 25 de ansambluri cap tractor + semiremorca, avem un numar de 300 de anvelope in contact cu solul si probabil 50 roti de rezerva. Numai cele 300 de anvelope au o valoare de aproximativ 100.000 EUR fara TVA, iar achizitiile anuale pentru inlocuire sunt in jur de 50.000 EUR tot fara TVA.

Conceptul de baza al managementului spune ca ceea ce nu poti masura, nu poti controla. In situatia prezentata, un Excel sau o agenda te pot ajuta cel mult in a tine o baza de date astfel incat sa afli daca anvelopele care se inlocuiesc acum sunt aceleasi cu cele montate acum 2 ani. Datele despre rulaj, comparatie intre diferite produse, sau motivele principale de demontare a anvelopelor raman insa necunoscute. In spatele acestor necunoscute se ascund oportunitatile de economisire.

Solutia pentru inlocuirea Excelului


Mergand si mai departe, in cazul flotelor medii-mari, cu departamente tehnice separate (chiar daca este si un singur om – tot departament se numeste) lucrurile nu mai pot fi controlate cu ajutorul Excelului.

Mai mult decat atat, in cazul flotelor mari, la implementarea unui software de management al anvelopelor s-a evidentiat faptul ca, desi exista un sistem riguros de completare a unor fise in Excel, datele din acestea erau in multe cazuri inconsistente: anvelope carora le crestea adancimea de la o luna la alta, anvelope care apareau din senin fara sa se stie ce s-a intamplat cu cele vechi, si exemplele pot continua.

In calitate de manager, daca iti doresti sa controlezi ceea ce se intampla cu bugetul tau de anvelope, Excelul nu te ajuta. Iti permiti sa nu supraveghezi si sa nu controlezi strict bunurile consumabile in valoare de zeci si sute de mii de euro?

 
Cosmin Lixandru, consultant Tyre Management

Vezi si alte articole pe aceeasi tema

Cele mai recente articole, din aceeasi categorie

WindTyre in sistem SaaS este solutia potrivita oricarei companii de ...

Care sunt pierderile financiare în lipsa mentenantei anvelopelor? Anvelopele de ...

Anvelopele de rezerva nu sunt luate in calcul niciodata cand ...

Afla cum iti poti imbunatati business-ul!

Solicita o demonstratie personalizata

Vrei mai multe informatii?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si vei fi permanent informat despre cele mai bune solutii de management pentru afacerea ta.