Cum alegi cea mai potrivită solutie ERP pentru afacerea ta de transportAdoptarea unui sistem software de tip ERP înseamnă trecerea la următorul nivel de business pentru o companie de transport. Este o decizie importantă, de aceea procesul de achizitie poate dura uneori chiar câteva luni. De la identificarea potențialilor furnizori de software, la prezentări ERP, oferte financiare și negociere, fiecare etapă trebuie parcursă cu atenție. Scopul este de a selecta acea soluție ERP care să fie compatibilă cu fluxul operațional al companiei


Indiferent de domeniu, orice companie trebuie să urmeze câteva reguli pentru alegerea celui mai performant software ERP.

Iată care sunt cele 5 reguli de care trebuie să ții cont:

1 . Cunoaște-ți business-ul

Înainte de a aborda orice furnizor de software, asigură-te că îți cunoști foarte bine afacerea. Începe cu o analiză sumară a fluxului operațional, care apoi te va ajuta să desenezi o hartă a proceselor din companie. Soluția ERP potrivită trebuie să poate integra majoritatea proceselor identificate de tine și să le optimizeze. Practic, prin automatizare, vei putea crește volumele având aceleași resurse, vei elimina dublarea informațiilor și erorile umane, vei elimina pierderile și în final, vei crește profitul.

2. Alegerea partenerului software

După ce ai trecut în revistă procesele, este timpul să găsești furnizorul de software potrivit. Trebuie să ții cont că fiecare soluție ERP se adresează unui anumit domeniu de activitate, de aceea ai nevoie de un furnizor specializat în industria de transport.

Ideal este ca procesul de selecție să înceapă cu o soluție adresată verticalei de transport deoarece se poate accesa know-how-ul companiei respective și, mai mult, se pot obține timpi mai buni de implementare.

Atunci când faci selecția furnizorului, informează-te asupra experienței pe care o are cu companiile de transport, care sunt proiectele de succes sau clienții din portofoliu. O companie de software serioasă îți va oferi mai mult decât o soluție ERP pentru transport. Îți va pune la dispoziție specialiști care au analizat sute de modele de business de transport și care te pot ghida în procesul de achiziție și apoi cel de implementare pentru a obține cele mai bune rezultate.

3. Bugetul

Bugetul pentru adoptarea unei soluții ERP se împarte de obicei în 3 segmente: achiziție, implementare și mentenanță. Fiecare ofertă diferă în funcție de nevoile companiei, de aceea furnizorul poate face o estimare financiară după mai multe discuții cu dvs. și după o analiză sumară de business.

Bugetul de licențiere este fix și se calculează în funcție de numărul de utilizatori, iar costul de implementare se calculează în funcție de efortul necesar, exprimat în zile/om, pentru implementarea sistemului. De asemenea, efortul de implementare trebuie evaluat cât mai corect și se recomandă o analiză preliminară de business.

Prin serviciile de mentenanță te asiguri că ești permanent în pas cu tehnologia pe care o folosești și că ea este calibrată în pas cu tine. Valoarea contractului de mentenanță, în cazul soluției software WindNET ERP, este dată de pachetul de servicii ales.

4. Compatibilitatea cu fluxul operațional

Probabil nicio soluție ERP nu va fi 100% compatibilă cu afacerea ta de transport, decât dacă este dezvoltată special pentru nevoile pe care le are. Cu toate acestea, o soluție software ERP matură, care este dedicată industriei de transport, include principalele procese operaționale din orice model de business. Harta proceselor pe care ai trasat-o la început te va ajuta să decizi dacă soluția ERP este compatibilă cu fluxul tău operațional.

5. Parteneriat pe termen lung

Lumea în care trăim evolueză rapid din toate punctele de vedere și în fiecare zi trebuie să te asiguri că afacerea ta se adaptează schimbărilor. ERP-ul este instrumentul care te ajută să iei decizii strategice și să faci față mai ușor provocărilor. De aceea, caută un furnizor capabil să-ți ofere un parteneriat pe termen lung și capabil să fie cu un pas înainte față de trendul industriei.

Acestea sunt sfaturile noastre pentru alegerea celei mai potrivite soluții ERP de software pentru transport. Dacă ai și alte întrebări legate de acest subiect, îți stăm oricând la dispoziție pe mail: contact@windsoft.ro.

Vezi si alte articole pe aceeasi tema

Cele mai recente articole, din aceeasi categorie

Cu cât tichetul pe care îl trimiti echipei de ...

De cele mai multe ori managerii urmăresc indici financiari ...

Potentialul unui sistem software ERP este enorm, însă, ca orice ...

Afla cum iti poti imbunatati business-ul!

Solicita o demonstratie personalizata

Vrei mai multe informatii?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si vei fi permanent informat despre cele mai bune solutii de management pentru afacerea ta.