Ce este un sistem software ERP pentru transport



L-am provocat pe managerul departamentului de IT de la WindSoft să explice pe întelesul tuturor ce este un sistem software de tip ERP și care sunt caracteristicile specifice industriei de transport. 


- Bună, Sorin. De peste 10 ani dezvolți sistemul software pentru transport - WindNET ERP, alături de echipa pe care o coordonezi și probabil ești cel mai în măsură să ne oferi câteva detalii. Explică-ne ce înseamnă un software de tip ERP.

- Bună, îi salut pe cei care vor citi acest material. Într-adevăr, ERP este un termen care necesită clarificări. Este cunoscut faptul că face referire la un sistem software integrat, dar uneori este confundat cu soluții ca BI sau CRM. Diferența este că ERP-ul oferă și un modul de CRM, iar sistemul BI generează rapoarte și statistici cu ajutorul datelor culese de sistemul ERP.

Aș începe cu denumirea detaliată a acronimului ERP: Enterprise Resource Planning adică Planificarea Resurselor Companiei.

Este un sistem software modular, care integrează toate procesele unei companii într-o bază de date unică. Practic este o aplicație comună, utilizată de toate departamentele și care acoperă întreaga activitate.

- De ce ar renunța o companie la softul de contabilitate sau la CRM, pentru un ERP?

- Avantajele sunt nenumărate și o să numesc doar câteva dintre ele. În primul rând, ca să clarificăm, sistemul software ERP este mult mai complex decât un soft de contabilitate sau un CRM. ERP-ul are în componența sa modul de contabilitate și de CRM, dar are și module de resurse umane, financiar, management, TMS și multe altele.

Faptul că există o bază de date unică înseamnă că afacerea nu mai are niciun secret pentru manager. El știe în orice moment unde se află. Pentru angajați, operațional vorbind, se elimină dublarea informțiilor și erorile umane, fluxul este mult mai rapid pentru că sunt eliminate anumite operațiuni, automatizarea conferă rezultate mai bune și volume mai mari. Eu văd asta ca un câștig pentru toată lumea, managerii dispun de mult mai multe informații, iar angajații își fac sarcinile mai ușor și mai bine. 

În al doilea rând, ERP este un sistem modular (ca să fac o paralelă, așa cum o companie are mai multe departamente, ERP-ul are mai multe module). Modularitatea înseamnă că ERP-ul este un sistem software flexibil, care susține dezvoltarea companiilor. Dacă la început o companie are nevoie doar de câteva module ale aplicației pentru a-și optimiza activitatea, după o anumită perioadă de timp, poate adăuga și alte module, în funcție de evoluția pe care o are.

- O companie de transport are nevoie de un software ERP dedicat industriei?

- Din punctul meu de vedere, da. Vorbeam despre modularitate, care permite sistemului ERP să susțină dezvoltarea companiei. Activitatea unei firme de transport este una aparte și nu doar față de celelalte domenii ci și în interiorul industriei de transport. De aceea, dacă o firmă de transport implementează un ERP general, care acoperă doar o parte din activitate, va fi dificil să mai facă schimbări pe măsură ce evoluează. Costurile vor fi foarte mari, pentru că se face dezvoltarea custom a sistemului software, va dura foarte mult și probabil performanța va fi slabă.

Vorbind aplicat, pe sistemul WindNET ERP pe care l-am dezvoltat special pentru industria de transport, acesta înglobează mai multe modele de business. Orice companie de transport care folosește WindNET ERP beneficiază de un sistem software care îi poate susține creșterea pe termen lung, fără probleme.

Un alt aspect este faptul că un ERP dedicat industriei de transport va fi adaptat în permanență la realitățile pieței. De la modificările legislative, contabile și până la schimbările care au loc în fluxul operațional. 

- Poți  numi câteva particularități ale sistemului software WindNET ERP, pentru transport?

Aș aminti modulele dedicate industriei: TMS comercial și TMS cheltuilei, managementul flotei, service auto, planificarea și optimizarea curselor, managementul anvelopelor, facturare, financiar și rapoarte de management.

Sperăm că informațiile oferite de colegul nostru, Sorin, vă ajută să înțelegeți mai bine ce înseamnă un sistem software integrat de tip ERP și ce beneficii oferă unei companii.

Pentru mai multe detalii, echipa WindSoft vă stă la dispoziție. Contactați-ne la contact@windsoft.ro sau pe formularul deschis pe site AICI.

 

Vezi si alte articole pe aceeasi tema

Cele mai recente articole, din aceeasi categorie

Cu cât tichetul pe care îl trimiti echipei de ...

De cele mai multe ori managerii urmăresc indici financiari ...

Potentialul unui sistem software ERP este enorm, însă, ca orice ...

Afla cum iti poti imbunatati business-ul!

Solicita o demonstratie personalizata

Vrei mai multe informatii?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si vei fi permanent informat despre cele mai bune solutii de management pentru afacerea ta.