Ce au în comun liderii industriei de transport - și cum poate ajuta un soft de transport în dezvoltarea companieiLa Gala Premiilor Tranzit care a avut loc la Cluj pe 1 noiembrie, și-au dat întâlnire liderii industriei de transport. Ne-am bucurat să le fim alături în calitate de partener software, având în vedere implicarea noastră în industrie prin dezvoltarea celui mai specializat soft de transport din piață. Am sărbătorit alături de ei rezultate remarcabile, profesionalismul și puterea echipei.


Industria de transport a demonstrat că nu duce lipsă de lideri, dimpotrivă! De 20 de ani avem privilegiul să fim alături de transportatori, să învățăm de la ei ce înseamnă un leadership de succes și care sunt principiile după care se ghidează, iar toate acestea vrem să le împărtășim cu voi.

Ce au în comun liderii liderii industriei de transport, cum au reușit să schimbe mentalități, să se impună în piață și să atragă cei mai performanți angajați, ne-am propus să tratăm în cele ce urmează.

Fluxul de date dintr-o companie de transport reprezintă un avantaj strategic pentru manageri și tot mai mulți au înțeles asta. Dovada cea mai clară este ERP-ul, care a trecut de etapa ”nice to have” și s-a transformat într-un instrument decizional pentru transportatori.

1. Liderii îmbrățișează schimbarea

Un lider adevărat înțelege că schimbarea este inevitabilă. Pentru a obține rezultate extraordinare, o companie trebuie să inoveze și să facă lucrurile diferit, iar pentru asta liderul trebuie să fie flexibil, să asculte piața și să aibă curaj să ia decizii ”altfel”.

Știm că schimbarea poate fi uneori dificilă și cere o perioadă de adaptare, dar este singura cale pentru a face progrese. Nu este ușor să determini o echipă să iasă din zona de confort, dar în asta constă puterea liderilor. Ei au capacitatea de a motiva oamenii să-și depășească temerile și să îmbrățișeze noi metode și tehnologii.

Un exemplu în acest sens este implementarea unui soft de transport într-o companie. Aproape inevitabil, la început apare o formă de rezistență din partea beneficiarilor. Ei sunt puși în situația de a-și modifica fluxul operational și modul de lucru și încă nu înțeleg cu adevărat avantajele pe care le oferă automatizarea proceselor.

În această etapă, liderul are o contribuție decisivă. El este cel care dă tonul schimbării și care îi impulsionează pe ceilalți să o facă prin deschiderea pe care o are către un soft de transport și prin dorința de a-l utiliza. El înțelege că schimbarea înseamnă de fapt reducerea timpilor de lucru și eliminarea erorilor umane, ceea ce îi va permite să-și îndrepte atenția către dezvoltarea unor noi abilități.

2. Un lider crește lideri

Recunoști cu ușurință un lider deoarece el va prefera să lucreze în echipă și să împartă succesul cu cei din jur. Îi plac obiectivele îndrăznețe și știe că pentru atingerea lor trebuie să se înconjoare de oameni cu potențial. De aceea liderul își asumă cu bucurie rolul de mentor pentru echipa din care face parte și împărtășește informațiile de valoare, care să îi ajute pe ceilalți să evolueze.

Un lider știe de ce are nevoie echipa pentru a performa și îi pune la dispoziție instrumentele necesare: cursuri și învățare continuă, feedback constructiv, soluții software pentru eficientizarea activității sau tehnologie avansată.

De ce un lider crește lideri? Pentru a-și câștiga autonomia și pentru a se baza pe profesionalismul celor cu care lucrează. Cu cât poate să delege mai multe activități, cu atât liderul poate să se preocupe mai mult de strategia de creștere a companiei și de ceea ce contează cu adevărat.

3. Liderul setează obiective clare împreună cu echipa

O companie de transport cu o strategie bine definită reprezintă o amenințare serioasă pentru competitori.

În orice moment, CEO-ul știe în ce stadiu de realizare sunt obiectivele companiei, ce l-a împiedicat să obțină mai mult și ce trebuie să facă pentru asta, dacă resursele de care dispune sunt suficiente și care este nivelul de motivare al echipei. În permanență măsoară și revizuiește obiectivele în funcție de mediul exterior și interior al companiei.

Obiectivele sunt un instrument care asigură nu doar progresul firmei, ci și al echipei, iar liderii pot capacita toate resursele necesare pentru atingerea lor.

4. Liderul își asumă riscuri calculate – regula înmulțirii cu 0

Liderilor le place schimbarea, dar reversul medaliei este riscul. Spiritul inovator al unui lider este în permanență urmărit de riscuri, iar asta nu îl sperie. De ce? Pentru că un conducător știe să ia decizii calculate și nu își pune echipa în pericol.

Un leadership de succes nu înseamnă să eviți orice situație cu un anumit grad de incertitudine, ci să te asiguri că ai acces la cât mai multe informații care te pot ajuta să evaluezi corect riscurile potențiale.

Cum știi dacă un risc poate fi fatal sau nu?

Ține cont de regula înmulțirii cu zero, despre care Andreea Roșca scria într-unul dintre articolele sale și care face referire la deciziile riscante și la faptul că ele pot face parte dintr-un sistem multiplicativ (bazate pe înmulțire) sau adițional (bazate pe adunare).

”Dacă înmulțim zero cu orice, e zero. Dacă adunăm zero la ceva, suma rămâne neschimbată. În business, poți face multe erori și greși de multe ori fără să distrugi compania ci, dimpotrivă, adăugând cunoștințe – știți vorba lui Edison: <<nu am eșuat, ci am descoperit 1.000 de feluri în care să nu faci un bec>>. La fel cum poți face una singură care să înmulțească cu zero. E important să distingem care decizii fac parte din ce categorie.” – Andreea Roșca

5. Un lider vizionar se bazează mai ales pe cifre

Cei mai mulți lideri au o intuiție foarte bună, suntem siguri de asta, dar atunci când trebuie să ia decizii strategice, se bazează pe analiză, rapoarte și cifre.

Informația înseamnă putere și un lider are nevoie de informații în timp real.

Majoritatea managerilor de transport, atunci când vor să centralizeze toate informațiile din companie pe o platformă unică, o fac pentru a deține controlul afacerii lor. Un soft de transport este principalul instrument de decizie al unui manager. De aici își extrage rapoartele și graficele în timp real.

Știe în orice moment unde se află compania sa și are posibilitatea de a lua decizii rapide, profitând de un avantaj strategic în fața competiției.

6. Un lider învață mereu (și îi stimulează pe ceilalți să facă la fel)

Cum poate un lider să interacționeze atât de ușor cu persoane din departamente sau domenii diferite? El este mereu curios să afle lucruri noi și știe că are ceva nou de învățat de la oricine, indiferent de poziția pe care o ocupă.

Liderul are deschidere către nou și, mai mult, vrea să fie la curent cu tot ceea ce l-ar ajuta să obțină rezultate mai bune. Citește, participă la cursuri de perfecționare, întreabă, este atent la tot ce îl înconjoară și adoptă tehnologii noi care îi eficientizează activitatea.

Dorința de învățare a liderului reușește de cele mai multe ori să îi stimuleze și pe cei din jurul lui să îi urmeze exemplul. Evoluția continuă este cel mai valoros atu al unui lider!

Tu ca lider te regasesti in cele de mai sus? In ce stadiu de dezvoltare se afla compania ta? Lucrezi deja cu un soft de transport? Esti multumit de performantele sale?

Daca esti pregatit sa treci la un nou nivel, ia legatura cu specialistii nostri sa vezi ce software se potriveste business-ului tau in acest moment.

 

 

 

Vezi si alte articole pe aceeasi tema

Cele mai recente articole, din aceeasi categorie

Pe 23 și 24 mai echipa WindSoft va fi prezentă ...

Toamna, industria transporturilor premiază eficienta companiilor și a managerilor. An ...

In perioada 26-27 aprilie, a avut loc la Cluj-Napoca cea ...

Afla cum iti poti imbunatati business-ul!

Solicita o demonstratie personalizata

Vrei mai multe informatii?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si vei fi permanent informat despre cele mai bune solutii de management pentru afacerea ta.