Anvelope all season sau anvelope de vară?



Care alegere este mai potrivită? Aleg anvelope speciale pentru fiecare sezon sau anvelopele all season? Răspunsul la această intrebare este foarte mult legat de activitatea pe care o desfășori.


O apariție mai nouă în portofoliul producătorilor premium de anvelope sunt anvelopele all season. Până în acest moment, cel puțin pe segmentul premium, nu erau disponibile astfel de produse. Producătorii au preferat să își promoveze vârfurile de gamă atât pentru vară, cât și pentru iarnă.

Mașină mică, de oraș


Dacă ești un utilizator privat, persoană fizică, și nu rulezi mulți kilometri lunar, atunci o anvelopă all season te va scuti de logistica schimbării anvelopelor primavara și toamna, costul și efortul depozitării. Aceasta soluție se poate aplica rulajului cu preponderență urban cu mașini de putere mică.

Mașină puternică, drum lung


Pe de alta parte, dacă deții o mașină puternică și rulezi mulți kilometri pe an, mai ales în afara orașului, atunci cea mai bună soluție este câte un set de anvelope pentru sezonul de vară și pentru cel de iarnă.

Unde se vede diferența


Explicația vine din caracteristicile foarte diferite ale celor 2 tipuri de anvelope: de iarnă și de vară. Aceste anvelope, pe lângă diferența vizibilă a profilului anvelopei (desenul benzii de rulare) au și o compozitie diferită a cauciucului din care sunt produse. Producătorii le-au dezvoltat pentru fiecare sezon în parte pentru ca numai în acest fel se pot obține rezultate maxime în fiecare caz. Printre principalele caracteristici avute în vedere se află:

  • Distanța de frânare scurtă;

  • Aderența laterală bună;

  • Aderența pe zapadă;

  • Rezistența la acvaplanare.


Performanțe maxime în fiecare sezon


Anvelopele all season reprezintă un compromis al caracteristicilor specifice celor 2 tipuri de anvelope. Astfel, dacă vă doriți performanțe maxime în fiecare sezon, alegeți anvelope de vară și iarnă. Daca nu vreți să aveți bătaie de cap cu logistica înlocuirii lor, și aveți un buget mai redus, alegeți un singur set de anvelope all season. Dar, în acest caz, fiți constient că nu veți avea performanțe similare cu anvelopele specializate.

Dacă și iernile viitoare vor arata ca cea din sezonul 2015-2016, probabil nici nu vom mai vorbi de anvelope de iarnă. Sper să nu fie cazul!




Cosmin Lixandru,
consultantul Tyre Management și omul cheie din spatele WindTyre, soluția WindSoft de management a anvelope

Afla cum iti poti imbunatati business-ul!

Solicita o demonstratie personalizata

Vrei mai multe informatii?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si vei fi permanent informat despre cele mai bune solutii de management pentru afacerea ta.