Eterna întrebare: anvelope de buget sau premium?



Un concept principal de management spune că ceea ce nu poți cuatifica, nu poți controla.


De ce o investiție într-o anvelopă premium? Cât de mari pot fi comporomisurile la o anvelopă ieftnă, de buget? După cum bine spunea un amic: ieftin și bun ca la L….(un nume de supermarket cu prețuri “mici”). Regula care se aplică de cele mai multe ori conform căreia ieftin și bun nu există, putem să o extindem și asupra anvelopelor.

De unde vine costul anvelopelor


Deși la prima vedere nu este simplu de intuit, sunt produse complexe, care necesită un proces de producție complex. Totuși, cea mai mare parte a costului este reprezentată de materii prime. Acestea, de ordinul zecilor, influențează în mod determinant prețul de vânzare. Cu alte cuvinte, o anvelopă poate fi mai ieftină atunci când se determină acest lucru prin cantitățile de materii prime din rețetă.

Caracteristicile anvelopelor buget


Ce compromisiuri facem la o anvelopă cu preț scăzut? Printre elementele care pot caracteriza o anvelopă mai ieftină sunt:

  • Adâncime mai mică a benzii de rulare;

  • Centuri metalice lipsă;

  • Zone cheie mai puțin ranforsate;

  • Tehnologie de construcție a elementelor principale mai simplă.


Toate acestea pot duce la un rulaj mai mic în kilometri, rezistență mai mică la tăieturi și rupturi, uzură neregulată, defecte de fabricație mai dese, rezistența la rulare mai mare deci un consum de combustibil sporit.

Alegerea depinde de la caz la caz


În concluzie, răspunsul la întrebarea ce tip de anvelope să aleg, depinde de la caz la caz. Dacă vorbim de un vehicul la care anvelopele au o daunalitate mare și nu ajung aproape niciodată la sfârșitul vieții, este probabil să alegem o anvelopă ieftină. Totuși, trebuie avut în vedere că și în acest caz o anvelopa premium va fi mai rezistentă, deci nu se va taia la fel de ușor. În cazul unui vehicul care face transport internațional, o anvelopă premium va oferi cea mai bună soluție pentru rulaj extins și costuri scăzute cu manopera – mai ales dacă serviciile se fac în afara țării.

 

Ca utilizator de anvelope, trebuie să am toate datele la dispoziție și să-mi fac bine calculele, astfel încât să obțin cel mai scăzut cost pe kilometru.


 

Vezi si alte articole pe aceeasi tema

Cele mai recente articole, din aceeasi categorie

WindTyre in sistem SaaS este solutia potrivita oricarei companii de ...

Care sunt pierderile financiare în lipsa mentenantei anvelopelor? Anvelopele de ...

De la o anumita dimensiune a flotei in sus, managementul ...

Afla cum iti poti imbunatati business-ul!

Solicita o demonstratie personalizata

Vrei mai multe informatii?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si vei fi permanent informat despre cele mai bune solutii de management pentru afacerea ta.