Amenda pentru anvelope uzate. Care este adâncimea minimă legală?Indiferent de sezon, 1.6mm


Adâncimea minimă legală pentru anvelope, în Romania, este de 1.6mm.

De fapt, în majoritatea țărilor din Europa, aceasta este adâncimea minima legală pe timp de vară. Iarna, țări precum Austria și Suedia, impun adâncimi minime mai mari față de cea valabilă în sezonul cald. În România, all season, 1.6mm – fără să existe o diferențiere între adâncimea minimă legală între anvelopele de turism sau cele de camion.

Mai în adâncime, în anvelopă


Toate anvelopele omologate pentru piața europeană au martori de uzură. Acești martori de uzură sunt elemente din componenta anvelopei, aflați la baza canalelor benzii de rulare. Sunt sub forma unor bumbi de cauciuc care au 1.6 mm înălțime. Când anvelopa se uzează, acești martori devin vizibili. Astfel, utilizatorul este avertizat asupra necesitații înlocuirii anvelopei.

Controlul și amenda


Normele RNTR sunt cele care stau la baza controlului ITP și a controalelor în trafic. Acestea stipulează că anvelopa trebuie să aibă o adâncime mai mare sau egală cu 1.6 mm pe o suprafață de minim 75% din lățimea profilului.
Daca adâncimea benzii de rulare este sub 1.6 mm, se poate primi amendă și se poate dispune ridicarea actelor vehiculului. Utilizatorul va fi obligat să înlocuiască anvelopele uzate pentru a primi înapoi documentele.

Special pentru camioane


Chiar dacă adâncimea minimă legală este 1.6 mm, pentru a rula in siguranța, adâncimea benzii de rulare la demontare ar trebui să fie în jur de
3 mm. În cazul anvelopelor de camion se poate beneficia din plin de posibilitatea de recanelare, care poate oferi o adâncime suplimentară de 3 mm.

 

Anvelopele reprezintă un element vital de siguranța rutieră. WindSoft vă sfătuiește să nu îl neglijați!


 
Cosmin Lixandru, consultant Tyre Management și omul cheie din spatele WindTyre, cea mai nouă soluție WindSoft de management a anvelopelor

Vezi si alte articole pe aceeasi tema

Cele mai recente articole, din aceeasi categorie

Afla cum iti poti imbunatati business-ul!

Solicita o demonstratie personalizata

Vrei mai multe informatii?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si vei fi permanent informat despre cele mai bune solutii de management pentru afacerea ta.